Zajímavosti a informace o psech

Čipování psů

Od ledna 2020 mají majitelé psů v České republice povinnost své mazlíčky označit mikročipem. Pro některé majitele je to samozřejmost, jiní se bouřili. Jak to tedy s těmi čipy vlastně je?

Čip může pomoci při dohledání majitele ztraceného či zatoulaného psa. Bohužel čip sám o sobě nic neřeší. Je potřeba registrovat čip v některé databázi. Žádná centrální evidence čipů, která by byla spravovaná státem však neexistuje (alespoň prozatím ne, snad se to do budoucna změní). Zato soukromých registrů je hned několik, který ale zvolit a jak to vlastně funguje? A co samotné čipování psů, bolí je to nebo ne?

Jak probíhá čipování psů?

Čipování psů je podobný proces jako očkování. Psovi je pomocí injekce zaveden čip pod kůži. Zpravidla se zavádí na levou stranu krku. Bolestivost je stejná, ne-li ještě menší, než u očkování. Zabolí pouze vpich, samotná aplikace ze stříkačky pod kůži už pes vůbec necítí. Má váš pes strach z veteriny? Napište nám o lekci na manipulaci se psem a zapracujeme na tom.

Registr komory veterinárních lékařů (KVL)

Když vám veterinární lékař psa čipuje, rovnou by měl číslo čipu zadat do registru, do kterého mají přístup pouze veterinární lékaři. Pro jistotu se s ním domluvte, že to tak udělá.

Čip musíte registrovat

Aby byla šance dohledat ztraceného psa, je potřeba čip registrovat i v některém ze soukromých registrů. Pokud nevíte, který registr zvolit, můžete se inspirovat v seznamu registrů, ve kterých vyhledává aplikace komupatrim.cz (více o aplikaci níže).

Národní registr majitelů zvířat (NRMZ)

Asi nejznámějším registrem mezi veřejností je Národní registr majitelů zvířat. Sem může svého psa zaregistrovat kdokoli a kdykoli. Registrace probíhá online nebo vyplněním papírového formuláře a je velmi jednoduchá. Pokud má váš pes čip značky DATAMARS, máte registraci v této databázi zdarma. V případě jiného čipu platíte jednorázový poplatek ve výši 198 Kč.

V případě nálezu psa bude kontaktován registr, který informuje vás. Vaše údaje tedy nejsou nikde zveřejněné.

Kde hledat čip nalezeného psa?

Takových soukromých registrů však existuje mnohem více a každý máme psa registrovaného někde jinde. Pokud tedy psa najdeme, vzpomeneme si na ten “náš” registr a pokud nás přecijen napadne hledat i jinde, přesto nemusíme objevit všechny existující registry. Jak tento problém vyřešit?

Problém již vyřešila studentka Fakulty informačních technologií VUT v Brně v rámci své bakalářské práce. Vytvořila aplikaci sjednocující soukromé registry a jejich databáze. Vyhledávání je tedy jednodušší, stačí k tomu jeden portál, který prohledá téměř všechny dostupné registry. Aktuálně ještě nejsou obsažené údaje ze všech soukromých registrů, ale stále se pracuje na rozvoji a ze strany autorky je snaha o doplnění zbývajících registrů.

Projekt Komu patřím

Projekt najdete na webových stránkách www.komupatrim.cz. Vyhledávat můžete nejen čísla mikročipů, ale i číslo tetování či lyssetky, kterou dostanete od veterináře při očkování vztekliny. Výsledkem vyhledávání jsou základní údaje o psovi (plemeno, pohlaví, pokud bylo vyplněno v některém z registrů) a především odkazy na registry, kde bylo číslo čipu (ev. tetování či lyssetky) nalezené. Opět tedy vaše údaje nikde zveřejněné nejsou, ale je snadné kontaktovat správce registrů, kteří budou obratem volat vám.

Nejen aktuality o projektu Komu patřím můžete sledovat i na FB stránce Komu patřím.

A kde máte pejska registrovaného vy? Souhlasíte s povinností psy čipovat nebo vám tento krok přišel jako zbytečnost? Máte nějak jinak ošetřené případné zaběhnutí vašeho psa?